За дорученням голови Держспоживстандарту України Олександра Шнипка щодо посилення контролю якості та безпечності при виробництві й оптовій реалізації хліба, хлібобулочних і макаронних виробів, борошна і круп фахівцями державного нагляду ДП "Харківстандартметрологія" проведені перевірки якості й дотримання вимог стандартів, норм і правил на 13 підприємствах міста Харкова й області.
Крім того, перевірена якість при зберіганні зерна пшениці озимої 3 класу й зерна ячменя ярового 3 класу врожаю 2007 року на ЗАТ «Великобурлуцьке хлібоприймальне підприємство».При перевірках проконтрольовано1487,7 т готової продукції загальною вартістю 1759,2 тис. грн. Так, наприклад, на двох міні-пекарнях у Зміївському районі були встановлені факти випуску й реалізації пшеничного формового хліба із суміші борошна вищого й першого ґатунків, що не передбачено вимогами ГОСТ 28808-90 «Хліб із пшеничного борошна. ЗТУ» і білого формового хліба із суміші пшеничного борошна вищого і першого ґатунків, що не передбачено вимогами ГОСТ 26987-86 «Хліб білий із пшеничного борошна вищого, першого й другого ґатунків. Технічні умови». Установлений також факт випуску й реалізації приватним підприємцем нарізних батонів із пшеничного борошна вищого гатунку масою 400 гр., тоді як за вимогами ГОСТ 27844-88 «Вироби булочні. Технічні умови» даний вид батонів з борошна вищого ґатунку повинен вироблятися тільки масою 500 гр.Дані факти є серйозним порушенням вимог стандартів і прямим обманом покупця в частині якості продукції.Ще на одному підприємстві – ЗАТ «Олексіївський хлібозавод», розташованому в місті Харкові, – перевірено в ході держнагляду 5 партій хлібобулочних виробів, причому у двох з них установлені порушення вимог стандартів.«Український новий» подовий хліб не відповідав вимогам стандарту за зовнішнім виглядом поверхні виробів, а саме: на нижній кірці хліба було забруднення від нагару з несвоєчасно очищених листів, на яких виробляється випічка продукції. Сухарі «Київські» з борошна пшеничного вищого ґатунку, фасовані по 300 гр. підприємство виробляло без рецептури, технологічної інструкції й нормативної документації на даний вид продукції.Основними причинами порушень вимог стандартів, норм і правил є: - відсутність нормативної й технологічної документації на вироблену підприємством продукцію; - порушення технологічної дисципліни при виготовленні хлібобулочних виробів (недотримання вимог рецептури при закладці сировини, режимів технологічного процесу готування тестових напівфабрикатів, температурного режиму випічки продукції); - незадовільний контроль технологічного процесу при виробництві хлібобулочних виробів; - відсутність на виробництві кваліфікованих фахівців; - недостатній контроль якості виробленої продукції з боку відповідальних осіб і керівників підприємств.За результатами державного нагляду до всіх підприємств, на яких установлені порушення вимог стандартів, були вжиті наступні заходи: - видано 11 приписів про заборону реалізації партій продукції; - видано 3 приписи про заборону реалізації певних найменувань продукції; - видано 14 постанов про накладення економічних штрафів за реалізацію нестандартної продукції на суму 21,7 тис. грн.; - видано 7 постанов про накладення адміністративних стягнень на відповідальних посадових осіб у сфері стандартизації й метрології.Водночас при проведенні перевірок державного нагляду з якості хлібобулочної продукції на такому великому підприємстві, як ТОВ «Хлібокомбінат «Кулиничі», порушень вимог нормативної документації не встановлено.На ТОВ «Хлібокомбінат «Кулиничі» було перевірено 8 партій готової продукції, з них 2 партії хліба «Дарницького», упакованого в плівку (подовий масою 1 кг і формовий масою 700 гр.), партія хліба «Орельского» формового, упакованого в плівку, із суміші борошна пшеничного вищого й першого ґатунків, 3 партії батонів з борошна пшеничної вищого ґатунку – «Дорожні», «Слобожанські», «Нарізні звичайні» – і 2 партії здобних булочних виробів «Калач новий» і «Плетінка із крихтою». Уся перевірена продукція на цьому підприємстві, що відноситься як до соціально значимих сортів хліба, так і здобні булочні вироби, за органолептичними і фізико-хімічними показниками відповідала вимогам нормативної документації.