Вступ України до Світової організації торгівлі (СОТ) позитивно позначиться на розвитку яєчної галузі нашої країни.
З’являться передумови для нарощування потужностей та модернізації підприємств. Українські виробники зможуть експортувати не лише яєчні продукти (сухий яєчний порошок, меланж), а й курячі яйця в шкаралупі.
Слід зазначити, що виробники курячих яєць в країнах Європейського Союзу до 2012 року відмовляться від кліткового утримання курей-несучок. Технологія вільного утримання курей призведе до скорочення виробництва яєць у Євросоюзі на 20-30%, що безумовно викличе дефіцит яєць у шкаралупі та яєчних продуктів на європейських та світових ринках.
В таких умовах в українських виробників з’явиться можливість задовольнити європейський попит за рахунок експорту яєць та яєчної продукції. Основною вимогою є відповідність українського продукту світовим стандартам. Українським виробникам вже тепер потрібно пристосовуватися до нових умов, налагоджувати виробництво за передовими світовими технологіями.
Розвиток експорту яєць та яєчних продуктів не матиме негативного впливу на український ринок, адже на сьогодні виробництво курячих яєць в Україні повністю задовольняє потреби українських споживачів. Так у 2001 році виробництво курячих яєць становило 9,7 млрд. штук, а в 2007 вже близько 14 млрд. штук.
Віталій Гордієвич, заступник голови ВНО «Укрптахопром»