У жовтні Центр незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» у черговий раз перевірив якість українського пастеризованого молока та вершкового масла. За результатами тестування, молоко пастеризоване ТМ «Ферма» 2,5% і масло солодковершкове селянське ТМ «Ферма» 73% жирністю отримали найвищу оцінку «відмінно» та в черговий раз були визнані якісними та безпечними продуктами.
Молоко пастеризоване
Молоко пастеризоване ТМ «Ферма» 2,5% жирності, виробництва «Білоцерківського молочного комбінату», отримало оцінку «відмінно» за результатами дослідження Центру експертиз «ТЕСТ».
Експерти незалежної лабораторії перевірили 10 торгових марок пастеризованого молока відомих українських виробників на найважливіші для споживача показники: мікробіологічні та фізико-хімічні показники (склад продукту), наявність немолочного жиру, смакові особливості, відповідність маркування та якість упаковки.
Результати перевірки змушують замислитися ? всього 5 з 10 зразків отримали оцінку «відмінно». Серед решти виробників ? два зразки визнані фальсифікатом через наявність в продукті немолочного жиру, у двох виявили антибіотики, а в одного з виробників у продукті була виявлена кишкова паличка.
Експерти Центру звертають особливу увагу споживачів на пряму залежність якості молока від температурних умов зберігання продукту в торговельній точці. За результатами дослідження Центру, у великих супермаркетах температура зберігання була в межах норми (від +1 до + 4.20 °С), чим не змогли похвалитися дрібні торгівельні точки на ринках. Нагадаємо, що рекомендована температура зберігання молочної продукції повинна бути 4 ± 2 °С.
Повна версія тесту на сайті Центру експертиз «ТЕСТ»
Масло солодковершкове
Масло солодковершкове селянське ТМ «Ферма» 73% жирності успішно пройшло перевірку Центру експертиз «ТЕСТ» та за результатами незалежного дослідження в лабораторії та отримало оцінку «відмінно».
У дослідженні тестувалися 11 зразків вершкового масла вітчизняного виробництва за ДСТУ 4399:2005. Тільки 4 з 11 зразків виявилися справжнім вершковим маслом. Можна зробити висновок, що в 2015 році частка фальсифікованого вершкового масла на ринку України значно збільшилася і становить 64%, в той час як у минулому році цей показник дорівнював 40%.
Всі зразки вершкового масла тестувалися в лабораторії за найважливішим для споживача показником ? справжність продукту. Продукт «солодковершкове масло» не може містити жодних інших жирів, окрім молочних. У 7 зразках з 11 експертами лабораторії були виявлені немолочні жири. Немолочний жир недобросовісні виробники можуть додавати у вершкове масло для зменшення вартості продукту.
Купуючи продукт з назвою на упаковці великими літерами «Масло» і вартістю менше ніж 17 гривень ? найімовірніше ви купуєте підробку з немолочним жиром. Адже для виробництва 200 грам вершкового масла потрібно майже 5 літрів сирого молока, тому 200 грам справжнього масла не можуть коштувати менше ніж 17 гривень. Особливу увагу варто звертати на виробника і маркування ? віддавайте перевагу великим виробникам з відомими торговими марками та зрозумілим маркуванням продукції.
При зберіганні в морозильній камері справжнє вершкове масло стає твердим і не ріжеться, а при зберіганні в холодильнику ? консистенція масла стає м'якою та добре ріжеться. При кімнатній температурі масло стає м'яким і його легко можна намазати на хліб. У магазинах вершкове масло продається в холодильниках або морозильних камерах, звертайте на це увагу. Справжнє масло з морозилки не повинно бути м'яким, а з холодильника занадто м'яким. Справжнє масло має ніжний вершковий запах і смак.
Повна версія тесту на сайті Центру експертиз «ТЕСТ»
Компанія
«ТЕРРА ФУД» об'єднує молочні активи Групи
«ТЕРРА ФУД», одного з провідних виробничо-торговельних холдингів України,
працюючого в трьох галузях - молочної, м'ясної та аграрною. Сьогодні «ТЕРРА
ФУД» абсолютний лідер у ключових категоріях молочної галузі України: №1 з
виробництва молочної продукції, №1 з виробництва фасованого вершкового масла,
№1 з виробництва рослинно-вершкової суміші, №1 у сегменті преміальної молочної
продукції.