Пріоритетним напрямом розвитку всього цивілізованого суспільства стає здоров’я людини. Тільки ті люди, які подолали бар’єр байдужого ставлення до себе, до свого здоров’я і усвідомили, що саме вони є вищою цінністю суспільства, здатні, зміцнивши власне здоров’я, побудувати могутню й стабільну державу.
В основі здоров’я нації лежить безпечність харчування, саме тому 27-29 березня 2010 року в Києві відбувся спільний проект Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Європейська молодь України» (ВМГО «ЄМУ»), Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» (НТУУ «КПІ»), Київського національного торговельно-економічного університету (КНТЕУ) та Студентської Ради НТУУ «КПІ», в рамках якого проходила дводенна Всеукраїнська конференція з питань безпеки харчування на базі НТУУ «КПІ» та круглий стіл на тему: «Харчування студентів: теорія і практика» на території КНТЕУ. Генеральним спонсором проекту виступило ЗАТ «Оболонь».
Коло
учасників проекту нараховувало не лише студентську аудиторію, а й провідних науковців,
представників бізнесу та мас-медіа. На відкритті конференції з вітальним словом
виступила голова Комітету з пропаганди здорового способу життя ВМГО «ЄМУ», стипендіат Президента України
Колесник Марія Михайлівна,
наголошуючи на важливості участі молоді в активізації процесів розвитку
споживчого руху в Україні.
Хробатенко Олександра Віталіївна та інші активісти Молодіжного центру
«ОСА» КНТЕУ надали можливість бажаючим
продегустувати нові види харчових продуктів, що є альтернативою fast-food, побачити як проводяться дослідження, що
спрямовані на виявлення фальсифікації харчових продуктів за допомогою
експрес-методів та отримати консультації з питань захисту прав споживачів. Студенти
КНТЕУ провели презентацію і дегустацію нових харчових продуктів спеціального
призначення, серед яких були представленні вершковий соус «Сольель» з
альтернативними снековими виробами «Супер ХРУСТ», енергетичні напої для
спортсменів «Rapid Lynx» та «Енерго-БУМ»,
цукерки «Енергія життя» й «Арабеск+», печиво
«Зірочка» і йогурт для людей розумової праці «IQ».
Президент
«Екоклубу» Національного університету харчових технологій Пантелеєнко Олексій
Сергійович презентував учасникам конференції особливості роботи установки, що демонструє
процес біологічного очищення води на харчовому підприємстві.
Провідний експерт проекту ЄС-ПРООН "Спільнота споживачів та
громадські об'єднання"
Бородачова Наталія Володимирівна, виступаючи з доповіддю «Реклама та споживачі»,
з висоти багаторічного досвіду зазначила: «Розвиток реклами та зростання
обізнаності споживачів ?
процес взаємопов'язаний».
Ведучий програми "Знак якості"
телеканалу "ІНТЕР" Грубич Костянтин,
аналізуючи питання «Роль мас-медіа у
формуванні громадської свідомості стосовно впливу харчування на здоров'я нації», наголошував на наступному: «Результати
наших досліджень свідчать про те, що більшість представлених на українському
ринку продуктів харчування виготовляються за технічними умовами виробника, а не
за ДСТУ. Це дозволяє вносити до традиційних рецептур нові інгредієнти, яких
раніше просто не інсувало, більшість з яких не є корисними для здоров'я
людини, а інколи і становлять серйозну небезпеку».
Тривалий час аудиторія не відпускала відомого тележурналіста, який разом з
творчою групою програми «Знак якості» з'ясовує, що ж насправді ховається за яскравою обгорткою та обіцянками
виробників.
Також
яскраво запам'яталися
виступи Ничипорчук Наталії, що представляла Науково-дослідний центр незалежних
споживчих експертиз "ТЕСТ", Шевель Олени, що висвітлювала ключові
аспекти програми «Споживай відповідально!» від генерального спонсора проекту ЗАТ
«Оболонь», Бабенко Тетяни від офіційного спонсора проекту компанії "МЕТРО
Кеш енд Кері Україна", Виконавчого директора ГО «Асоціація замовників і виробників
соціальної реклами в Україні» Тараненко Сергія та представника від спонсора
проекту компанії «Галичина» Мойси Тараса.
Увінчався проект проведенням
круглого столу на тему: «Харчування студентів: теорія і практика», реалізацію
якого забезпечив КНТЕУ. Між студентами, провідними науковцями КНТЕУ,
представниками практики (директорами центрів організації харчування студентів)
розгорнулась палка дискусія, в ході якої проводилася паралель та висвітлювалися
особливості таких питань, як: закордонний досвід
організації харчування студентів, аналіз результатів анкетного опитування
студентів щодо організації харчування у закладах ресторанного господарства при
навчальних закладах України, аналіз результатів анкетного опитування студентів
щодо організації харчування у закладах ресторанного господарства КНТЕУ,
вегетаріанська кухня, оздоровче харчування та концепції організації харчування студентів у
ВУЗах України. Модерував дискусію професор КНТЕУ, головний
науковий співробітник Наукового центру профілактичної і клінічної медицини
державного управління справами при Президенті України Карпенко Петро Олександрович.