Скільки, де і чому п’ють пиво українці?
Більшість українців знають і дотримуються безпечних для здоров’я норм
споживання пива, встановлених ВООЗ та Міжнародною організацією праці*. Такі
дані показало дослідження громадської
думки «Культура споживання пива в Україні», проведене компанією GfK Ukraine **.
За даними дослідження
для
більшості українців середня норма споживання пива складає 0,5 та 0,33 л (50,2%
та 16,3% відповідно), що відповідає нормам, розрахованим за міжнародними
стандартами. Переважна більшість українців знає, якою є безпечна норма споживання пива, однак близько
третини респондентів як середню норму вказали 1-2 л пива за раз. Дещо інша
ситуація у містах з населенням 51-100 тис.: своєю середньою нормою споживання
пива 1-2 л вказали 43% жителів таких міст.
Левова частка українців споживає пиво максимум через день
і рідше, що також відповідає безпечним нормам споживання пива.
Середньостатистично для України переважна більшість
респондентів споживає пиво вдома, а також у кафе, барах і ресторанах. Однак для
мешканців великих міст 500+ тис. другим за популярністю місцем споживання пива
є вулиця – тут пиво п’ють 19,7%, тоді як у закладах –7,4%. А для киян ці
показники складають вже 36,7% і 4,5% відповідно.
Більшість українців починає споживати пиво після
досягнення повноліття – 53,9%. Значно менша кількість людей, які почали пити
пиво до 18 років, у Центральній Україні – 25,2% мешканців регіону. Найбільше молодих
людей починають пити пиво до досягнення повноліття у містах з населенням 51-100
тис. та більше 500 тис. (51,8% та 54,7% відповідно). В цілому опитані починають
пити пиво з власного вибору (45,3%) або наслідують приклад друзів/ оточення
(48%).
Смакувати напій, розслабитися та поспілкуватися – ось
основні фактори, заради яких українці п’ють пиво. Лише 4% громадян п’ють пиво,
щоб захмеліти.
У сприйнятті людей пиво залишається найбільш безпечним алкогольним напоєм. 53,9%
українців з високим рівнем доходу найбільш небезпечною вважають горілку, пиво
вважають небезпечним лише 8% з них. А от зі зменшенням рівня доходів ситуація
змінюється: тільки 39,8% людей з низьким доходом поставили найвищий ранг
небезпеки горілці, а 19% - найвищий ранг
небезпеки пиву.
Івашко Володимир, експерт ГО «Центр досліджень проблем міста»: «Метою
дослідження було виявити звички українців у споживанні пива, адже останнім
часом багато говориться про те, що в Україні нібито існує явище масового «пивного
алкоголізму», тобто надмірного споживання пива.
Як виявилося, такого явища не існує, адже в цілому наші громадяни дотримуються
безпечних для здоров’я норм і п’ють у належних для цього місцях. Тільки 8,9%
опитаних виокремлюють саме пивний вид алкоголізму, в той час як 44,2% визнають
проблему алкоголізму як такого, а ще 22,2% бачать проблему горілчаного
алкоголізму. У той же час, для різних регіонів та різних за величиною міст є
свої пробіли у культурі споживання пива. Дещо насторожує ситуація у великих
містах: там більше людей п’ють понад норму і на вулиці, ніж в середньому по
країні. Тому серед міських жителів необхідно проводити просвітницьку кампанію
щодо культурного споживання пива – нормованого і виключно у відведених для
цього місцях».
###
* Безпечні для здоров’я норми споживання пива розраховані згідно зі
стандартами ВООЗ
та Міжнародної організації праці. Для виміру
безпечної норми вжитку пива використовується поняття «юніт» (U). 1 U = 12,8 г
чистого алкоголю. В одній пляшці 0,33 л звичайного пива міститься 1 U, міцного пива - 1,5 U. З такого розрахунку рекомендується не
перевищувати дозу 0,5 л пива в день для чоловіків і 0,3 л для жінок, не частіше
4 днів на тиждень.
* * Омнібус, кількісне дослідження. Опитування населення України проводилося у
серпні 2010 року. Вибірка – 950 жителів України віком
від 18 до 59 років, похибка – 3%.